Iniciatíva – Jeden deň v roku.

Chcel by som Vám predstaviť veľmi zaujímavý nápad, ktorý mala Sarah Jane z Anglicka. Je to iniciatíva ako sa pokúsiť obnoviť spoločenský a sociálny život ľudí s Huntingtonovou chorobou v pokročilejšom štádiu.

Ako ochorenie postupuje, človek “stráca” pôvodných priateľov. Stáva sa osamelejším a môže si pripadať opustený. Priateľov veľmi bolí vidieť dobrého priateľa v stave v akom sa nachádza a preto sa mnohý skutočný priatelia vyhýbajú opätovnému kontaktu.

Pre človeka v tomto štádiu je veľmi náročné a ťažké aj po psychickej stránke stretnúť sa s pôvodnými priateľmi. Ľudia s huntingtonvou chorobou totiž si často pamätajú akými boli a môže aj pre nich byť bolestivé, že ich priatelia vidia v takomto stave.

Práve na pomoc a riešenie týchto problémovou prišla práve táto iniciatíva. 

Hlavnou myšlienkou je umožniť stretnutie sa človekom s Huntingtonovu chorobou počas, aspoň jedného dňa v roku. Umožniť mu realizovať sociálnu interakciu s inými ľuďmi či už bývalými priateľmi, rodinou alebo niekým, kto by chcel spoznať niekoho s Huntingtonovou chorobou.

Pre pacienta v pokročilejšom štádiu to má neuveriteľný význam. Vyvedie ho to s jeho opustenosti, Prinúti viac sa sústrediť na komunikáciu a pohyby. Proste to zlepší jeho zdravotný stav. Samozrejme, že je to individuálne a v žiadnom prípade nie trvalé. Ako ľudia starajúci sa o človek s Huntingontovou chorobou vedia, stav sa môže zmeniť mihnutím oka a z bežného dňa môže stať problémový deň.

No ak aspoň jeden deň v roku bude naplnený radosťou bude to stáť za to a práve o to nám v tejto iniciatíve ide.

Preto sa chceme ako spoločnosť pokúsiť spojiť dobrovoľníkov, ktorý chcú urobiť niekomu lepší deň s pacientami. Ak máte záujem podiaľať sa na tejto iniciatíve prosím kontaktujte nás prostredníctvom nášho e-mailu : huntingonovachoroba@gmail.com