HDF Konferencia 2022

HDF konferencia 2022 – deň 1 :

Prvý deň sa diskutovalo o “biomarkeroch” vďaka ktorým sa dajú ľudia s HCH podrobnejšie sledovať v priebehu času a vedieť im navrhnúť správny čas na začiatok klinickej štúdie.

Roche – Tominersten : Na konferencii prezentovali podrobnejšie výsledky vplyvu lieku na ľudí s HCH.

Originál článku z prvého dňa tu.

HDF konferencia 2022 – deň 2 :

Druhý deň začal podobne ako ten prvý diskusiou o “biomarkeroch” doplnený o používanie umelej inteligencie pri výskume HCH.

Triplet Therepeutics – SHIELD – HD – TTX – 3360

Chcú vyvinúť genetický modifikátor, ktorým chcú oddialiť alebo spomaliť nástup symptómov. Na vyvinutie tohoto lieku je nutné dlhodobejšie sledovanie pacientov. Analýza tohoto pozorovania by mala byť dokončená v 1/4 roku 2023. Liek samotný znižuje hladinu proteínu MSH3. Tento proteín je u ľudí v pokročilejšom štádiu HCH vyšší.

uniQure – AMT – 130

Išlo len o zhodnotenie problémov pri vysokej dávke lieku a sumarizáciu nasledujúceho postupu.

PTC Therepeutics – PIVOT-HD – PTC-518

Tento liek upravuje spôsob produkcie proteínu. A tak zníži samotnú produkciu Huntingtínu. Liek postúpil do II. fázy testovania na ľuďoch s HCH. Liek sa podáva  formou tablety.

Wave Life Sciences – WVE-003 – SELECT-HD

Problémom pri tejto štúdii bola absencia myšieho HCH modelu, ktorý by obsahoval správny “snap” teda navádzač lieku na mutovaný HTT gén. Tento model sa už ale podarilo vyrobiť a výsledky preukázali zníženie mutovaného HTT proteínu.

Momentálne sa pripravuje zahájenie štúdie na HCH pacientoch v Amerike, Austrálii a Európe.

Annexon Biosciences – ANX-005

ANX – 005 sa zameriava na proteín C1q. Úroveň tohto proteínu je u ľudí s HCH vyššia. V malej klinickej štúdii liek spomalil progres symptómov. V súčasnosti sa pripravuje väčšia štúdia, ktorá by potvrdila tieto výsledky.

SAGE Therepeutics – SAGE-718

Tento liek je určený na zlepšenie kognitívnych symptómov HCH.

Prilenia Therepeutics – PROOF-HD – Pridopidín

Tento liek sa podáva formou tablety a očakáva sa že má neuroprotektívnu funkciu. 2/4 roku 2023 by sme mali mať nejaké výsledky III. fázy testovania tohoto lieku.

Originál článku z druhého dňa tu.

HDF konferencia 2022 – deň 3 :
 
RNAi technológia
 
Táto technológia je momentálne testovaná na ovciach.
 
Kmeňové bunky
 
Bunky ktoré sa používajú sú vytvárané z buniek dospelého človeka (koža, krv) a modifikujú sa aby sa z nich stali kmeňové bunky ktoré by sa mohli premeniť na akékoľvek iné bunky v tele. V starších štúdiách sa preukázalo, že tieto kmeňové bunky (iný typ) sa po transplantácii do mozgu prispôsobili novým podmienkam. Na dosiahnutie optimálneho riešenia a nájdene správnych kmeňových buniek si ale ešte nejaký čas počkáme.
 
Genetická modifikácia
 
Je niekoľko štúdií zameraných na tento program kedy sa na myšiach stimulujú rôzne proteíny a sleduje sa dopad na priebeh HCH. Testuje as aj jeden proteín (Alfa) ktorý na testovaných modeloch odiali nástup ochorenia.
 
Originál článku z tretieho dňa tu.
 
HDF konferencia 2022 – deň 4 :
 
Oprava DNA
 
Hovorilo sa o somatickej nestabilite a jej dôsledkoch ale aj o potencionálnych terapeutických možnostiach.
Hovorilo sa aj o proteínoch ktorých úloha je oprave poškodenej DNA a pri HCH sú nefunkčné. Jedným z nich je aj FAN1, ktorý sa aktivuje len pri zvýšenom reťazci CAG. A o mnohom ďalšom viac sa dozviete v článku.
 
Originál článku z tretieho dňa tu.