14 tipov pre zdravý mozog

Komisia Lancet 2024 zaoberajúca sa prevenciou demencie, zozbierala z množstva štúdií 14 užitočných rád, ktoré môže pomôcť aj pre Huntingtonovej chorobe udržať mozog dlhšie zdravý. 

1, Vzdelávať sa. Učenie je prospešné pre stimuláciu mozgu. U ľudia z vyšším vzdelaním  je počet prípadov demecie o 5% nižší.

2, Strata sluchu je ďalším rizikovým faktorom. Riešenie tohoto problému, dajme tomu načúvacím prístrojom môže byť veľmi nápomocné.

3, Vysoký krvný tlak a jeho neliečenie je rizikovým faktorom treba ho liečiť.

4, Fyzická nečinnosť sa takisto podieľa na skoršom nástupe demencie, Celkovo je ale fyzická aktivita prospešná.

5, Cukrovka v strednom veku sa podieľa takisto na zvýšení prípadov demencie preto je nutné ju liečiť.

6, Sociálna izolácia : Osamotenie a zriedkavý kontakt je ďalším z radu neduhov ktoré pomáhajú pri rozvoju demencie. Preto sa stretávajte s priateľmi a zapájajte sa do spoločenského diania ako môžete. – zoom pre pacientov by sme mohli robiť častejšie.

7, Nadmerný príjem alkoholu je škodlivým, zároveň sa preukázalo že aj úplná abstinencia nebola dobrá. Inak povedané všetko s mierou.

8, Znečistené ovzdušie tiež nie je ideálnym prostredím pre udržanie mozgu v dobrej kondícii.

9, Fajčenie ako iste viete je škodlivé a týka sa to aj mozgu. Dobrou správou je, že riziko demencie spojené s fajčením sa netýka tých ktorý prestali fajčiť v strednom veku.

10, Obezita je problémom nakoľko je často spojená s množstvom ďalších rizikových faktorov ako je vysoký krvný tlak, nízka fyzická aktivita a cukrovka.

11, Traumatické poškodenie mozgu : Čo k tomuto napísať samozrejme úraz hlavy nie je niečo čo by niekto chcel a to že je to jedným z faktorov na rozvoj demencie je samozrejmé.

12,Depresia : Jej prípadné liečenie znižuje riziko demencie.

13, Strata zraku :Jedná sa prevažne o neliečený šedý zákal.

14, Vysoký cholesterol : Je posledný v tomto zozname rizikových faktorov proste pokiaľ možno treba ho liečiť aby sa znížilo riziko.

V zozname neboli spomenuté veci ako zdravý spánok a vyvážená strava, ktoré ale napomôžu k celkovému zdravotnému stavu. Proste sa o seba trošku starajte. 🙂

Originál článku tu.