Konferencia o liečbe Huntingtonovej choroby 2022 – aktualizácia 8.3.2022

Pred pár dňami sa v Palm Springs uskutočnil kongres o liečbe Huntingtonovej choroby. Na nasledujúcich riadkoch Vám prinesieme základé informácie :

Opakovania CAG

Ak je v reťazci CAG mutovaného huntingtínu prerušenie forou opakovania CAA nastáva k prepuknutiu ochorenia v mladšom veku ako u ľudí ktorý toto prerušenie v rámci reťazca nemajú. Môže za to somatická nestabilita.

Ak je v prerušenie spôsobené formou CCG nastáva k nástupu ochorenia skoro o 10 rokov skôr ako u ľudí ktorý toto prerušenie nemajú (toto prerušenie je bežné v južnej Afrike).

Štúdium týchto prerušení by mohlo pomôcť pri tvorbe liekov ktoré budú schopné oddialiť nástup ochorenia.

“Zinc finger” – Zinkový prst
Tento nástroj je schopný pomocou vírusu zastaviť produkciu huntingtínu vo vybraných bunkách. Testovaním sa zistilo, že ak sa tento nástroj použije na bunky typu Astrocytov (bunky ktoré sa nachádzajú v mozgu za účelom podpory neurónov) nedochádza k zlepšeniu na rozdiel od použitia tohto nástroja na neúrody. Následne Astocytové bunky vykazujú zlepšenie.
 
Vytváranie mutovaného HCH proteínu.
Pri tvorbe HCH proteínu dochádza k “zostrihaniu” genetickej informácie a následnému poskladaniu proteínu. Pri tomto zostrihu zniká aj toxický exon 1 proteín.
Vedci s CBMSO prišli na to, že ak u myší umelo zapnú gén s názvom RBFOX1 dochádza k zlepšeniu symptómov.  Možno je to cesta ako sa podarí nájsť účinný liek na HCH.
 
Tiamín
Zistilo sa, že ľudia trpiaci na HCH majú menej vitamínu tiamín. Je samozrejme otázka či je možné podávaním tohto vitamínu zlepšiť symptómy HCH u ľudí. (Skúsili sme to no nemalo to v našom prípade veľký efekt – je ale aj skupina na Facebooku – NAC experiment ktorá toto a ďalšie veci testujú priamo na sebe.)
 
Degradácia mutovaného HCH proteínu. 
Výskumníci s univerzity v Berkly hľadajú proteín, ktorý typu E3 (proteíny ktoré sa starajú o odstránenie a recykláciu použitých proteínov v bunke) pre HCH proteín. Aby vyvinuli liek ktorý bude odstraňovať mutovaný huntingtín priamo v bunkách a nebude dochádzať k jeho kumulácii. Testovali E3 proteín RNF126 ktorý viedol k degradácii škodlivého huntingtínu. Ďalší výskum by mohol priniesť veľmi pozitívne výsledku.
 
CRISPR
Pomocou zacielenia tohoto nástroja pomocou “zameriavača” na, ktorom pracuje doktora Davidson,  na mutovaný huntingtín sa podarilo znížiť jeho produkciu u myší o 50% Testy na opiciach preukázali, že aj malá dávka aplikovaná “do chrbtice” ovplyvnila veľké časti mozgu.
V San Diegu sa pomocou CRISPR snažia ovplyvniť RNA zodpovedné za vytvorenie HCH proteínu.
 
Triplet Thereaputics
Táto firma sa zameriava na gén MSH3, ktorý je zodpovedný za somatickú nestabilitu. Jeho znížením u opíc o 50% bola somatická nestabilita zastavená. Tento nástroj by mohol oddialiť vek nástupu ochorenia.
 
Kmeńové bunky
V súčasnosti sa tieto bunky dajú získať z buniek dospelých ľudí, na vytvorenie kmeňových buniek – “indukované kmeňové bunky”. U myší priniesla transplantácia kmeňových buniek výrazné zlepšenie. Štúdie pokračujú aby sa zamedzilo tomu aby sa kmeňové bunky vyvinuli v iný typ buniek ako potrebujeme, alebo sa z nich nevyvinul nádor. Zároveň je dôležitý aj postup ako a kde do mozgu transplantáciu buniek realizovať.
 
Biomarkery
V súčasnosti sa objavilo veľké množstvo spôsobov, ktoré vedia pomôcť určiť aktuálny stav pacienta a tak v správnom čase nasadiť správnu liečbu.
 
Roche – Tominersen
Pripravuje novú štúdiu pre mladších pacientov.
 
UniQure – AMT 130
Informovalo o postupe ich štúdie ako aj o spôsobe aplikovania lieku.
 
Wave – WVE – 003
Informovalo o postupe ich tretej štúdie zameranej na redukciu mutovaného huntingínu. Zatiaľ bol testovaný na myšiach a opiciach.
 
Hĺbková mozgová stimulácia – DBS
Štúdia priniesla nejasné výsledky u niektorých pacientov došlo k zlepšeniu u niektorých nie.
 
Perorálne podávané lieky
 
PTC518
v prvom štvrťroku by sa mala rozbehnúť fáza II štúdie tohoto lieku na HCH pacientoch.
 
Novartis – Branaplam
Tento liek bol pôvodne vyvinutý pre SMA, ale pri testovaní sa zistilo, že znižuje aj hladinu huntingtínu. Nábor do štúdie práve prebieha. (Bohužiaľ nie na Slovensku)
 
Originál článok z prvého dňa tu.
Preklad cez google prekladač tu.
 
 Originál článok z druhého dňa tu.
Preklad cez google prekladač tu.
 
 Originál článok z tretieho dňa tu.
Preklad cez google prekladač tu.